Eliassen skjell og sjøhus

Framgangsmåte

Begynn med å vaske blåskjellene slik at de er klare. Skyll dem godt i kaldt vann og skrubb av eventuelle urenheter om ønskelig. 


Bruk en stor kasserolle med lokk. Hakk hvitløk og løk. Varm opp olivenolje i kasserollen, surr hakket hvitløk og løk i oljen på lav varme til løken er gylden.

Tilsett hvitvin og matfløte, kok opp på høy varme.

Tilsett blåskjellene og kok på høy varme under lokk til skjellene på toppen har åpnet seg. 


Server blåskjellene med ønsket tilbehør, f. eks. loff, pomme fries og en god dressing. Se gjerne våre oppskrifter for forslag til tilbehør og spennende smakstilsetninger i blåskjellsgryten.


Blåskjellene skal koke i 5-10 minutter, avhengig av mengde blåskjell og koketemperatur. Regelen er at alle skjellene skal ha åpnet seg godt, dette kan kontrolleres ved å følge med på de øverste skjellene, som åpner seg sist. 

Ingredienser

Til 4 porsjoner

3 kg blåskjell

Olivenolje

7 fedd hvitløk

2 stk løk

2 dl hvitvin

HVITVINSDAMPEDE BLÅSKJELL

Blåskjell har mange og forskjellige bruksområder. Vårt oppskriftsarkiv består både av avanserte og enklere tilberedningsmetoder. Den kanskje mest tradisjonelle tilberedningsmåten, hvitvinsdamping, er definitivt en av de enkle tilberedningmetodene, om ikke den enkleste. Beleilig nok gir denne enkle tilberedningen et nokså grasiøst resultat. Følgende oppskrift vil garantere gode resultater selv for den ferskeste kokk.

BLÅSKJELLPIZZA

GRILLET PIZZA MED SKJELL OG TOMATSAUS

Denne spennende varianten er yngst i vårt oppskriftsarkiv og byr på en smaksopplevelse utenom det vanlige. Grill, blåskjell og pizza er en kombo som passer perfekt til late sommerkvelder.

Ingredienser

Til 4 små pizza - 4 porsjoner


Deig

300g hvetemel

300g sammalt hvetemel

1 pk tørrgjær

3 1/2 dl lunkent vann

1 ss olivenolje


Tomatsaus

Olivenolje

2 fedd hvitløk hakket

1 løk hakket

1/2 chili

1 boks hermetiske hakkede tomater

2 ss tomatpure

1/2 ss oregano

salt og pepper


Topping

1/2 kg blåskjell

Olivenolje

5 fedd hvitløk hakket

1/2 dl hvitvin

15-20 oliven

1 neve fersk basilikum

4-6 soltørkede tomater

hvitost revet


Til anbefalt tilbehør

1 boks rømme - eller tilsvarende

1 fedd hvitløk hakket

Sitronsaft

Salt og pepper

100g ruccola

Cherrytomater

Agurk hakket

Vinegar



SMAKFULLE BLÅSKJELL

Fremgangsmåte


1. Klargjør grill og pizzastein

Vi fant fram noen flate steiner, disse

kan kjøpes i diverse butikker eller finnes

i naturen. Dersom man finner steinen ute i naturen er det viktig å rengjøre dem ordentlig, dette gjorde vi enkelt og greit med zalo og vann. 

Fyr opp grillen slik at den er klar til grilling.

Dersom du ikke har tilgang på en passende pizzastein kan du naturligvis grille pizzaen på en passende stekeplate eller steke den som vanlig i ovnen.


2. Sett deigen

Bland hvetemel, sammalt hvetemel og tørrgjær. Tilsett vann og olje, og elt i ca. 10 minutter. Dersom deigen blir for våt kan du tilsette litt mer hvetemel.

La deigen heve til dobbel størrelse, ca. 30 minutter.


3. Lag tomatsaus

Varm olivenolje i en kasserolle, surr hakket hvitløk, løk og chili i oljen til løken er gylden, på lav varme. Tilsett hermetiske tomater og tomatpure, la koke en god stund, minimum 15 minutter. 

Tilsett oregano, smak til med salt og pepper.


4. Klargjør topping

Skyll blåsjellene i kaldt vann før bruk. Varm olivenolje i en kasserolle, surr hakket hvitløk i oljen på lav varme i ca. 5 minutter. Tilsett hvitvin og kok opp. Damp blåskjellene med lokk på høy varme, ta kasserollen av ovnene når de øverste skjellene har åpnet seg. Ta innmaten ut av skjellene og sett til side.

Vask og hakk fersk basilikum og soltørkede tomater, sett til side.


5. Lag og grill pizza

Del ferdighevet pizza deig i fire like store deler. Olje pizzasteinen eller plate. Rull ut deigene på steinene.

Smør tomatsaus over deigene og dryss hvitost over. 

Fordel blåskjell, soltørkede tomater, oliven og basilikum på pizzaene.

Grill pizzaene under lokk til osten er smeltet, det tar ca. 7-10 minutter, avhengig av varme på grillen. 

I stekeovn anbefales det å steke pizzaene på midterste rille i 250° C i 7-10 minutter.


Anbefalt tilbehør

Serverer gjerne pizzaen med en enkel salat og hvitløksdressing.

Til salaten kan vi anbefale ruccola, cherrytomater, hakket agurk og en god salatolje eller vinegar.

Hvitløksdressingen lages ved å røre sammen creme fraiche, hakket hvitløk, sitronsaft før du smaker til med salt, pepper og eventuet andre krydder.



SMAKFULLE BLÅSKJELL

Fremgangsmåte


Skyll blåskjellene godt under kaldt vann og sett til side.


I en stor kasserolle, surr hvitløk og løk i olivenolje på lav varme, til løken blir gylden.


Tilsett chili og ingefær, la dem surre med løken et par minutter.


Rør oregano inn i blandingen og tilsett hermetiske tomater. La gjerne blandingen koke på lav varme noen minutter før du tilsetter matfløte og hvitvin. 


Kok opp blandingen og tilsett blåskjellene. Blåskjellene skal kokes på høy varme under lokk, til de øverste skjellene ha åpnet seg.


Rør kruspersillen inn i skjellene.





Ingredienser

4 porsjoner


3-4 kg blåskjell

Olivenolje

6 fedd hvitløk hakket

2 løk hakket

1 chili hakket

3 cm ingefær hakket

1 ss oregano krydder

1 boks hermetiske hakkede tomater

1 dl matfløte*

2 dl hvitvin

En neve kruspersille hakket


Til anbefalt tilbehør

Olivenolje

6 poteter

1/2 søtpotet

salt og pepper

Creme fraish

100g spinat

Perletomater

Brød

Anbefalt tilbehør


Kutt poteter og søtpotet i båter. Plasser dem i en smurt illfast form. Dryss over litt olivenolje og krydder med salt, pepper og paprikakrydder. Stek midt i ovnen på 250° C til potetene får en gyldenbrunfarge, det tar ca. 20 minutter.

Server blåskjell med de stekte potetbåtene, creme fraish, spinat perletomater og brød.

Denne oppskriften er en gjenganger hos oss. Løk, chili og ingefær setter alle sterk smak på skjellene og gir derfor et smakfullt resultat. Videre gir tomat og fløte et fyldig sø som er godt å drysse over skjellene. 

Denne varianten passer med så mangt av tilbehør og vi anbefaler å prøve seg frem til man finner sin egen favoritt. Vår er bakte poteter, creme fraish og litt grønnfor.

BLÅSKJELLPASTA

KREMET PASTA MED SKJELL OG GRØNNSAKER

Ingredienser

Til 4 porsjoner


Til blåskjellsdamping

1 1/2 kg blåskjell

6 fedd hvitløk hakket

2 dl hvitvin


Pastasaus

Olivenolje

2 løk hakket

2 fedd hvitløk hakket

1/2 chili

1 paprika kuttet

100 g spinat hakket

2 dl matfløte

Salt og pepper


Pasta/spagetti

350g tørket spagetti

1 klype salt



Blåksjell gjør seg godt sammen med pasta. Denne oppskriften er av den kremete varianten som takket være spinaten får en frisk og fin farge. Vi tyr oftest til tørket pasta, men legger ikke skjul på at fersk og gjerne hjemmelaget pasta gir det beste resultatet.

Fremgangsmåte


1. Damp blåskjellene

Rens blåskjell. Surr hvitløk i olivenolje i et par minutter i en stor kasserolle. Tilsett hvitvin og kok opp. Tilsett blåskjellene og kok opp under lokk på høy temperatur, ta av når de øverste skjellene har åpnet seg. Sil av 1 dl sø fra kasserollen og sett til side, søet skal brukes i pastasausen. Sil søet gjerne to ganger gjennom et dørslag.


2. Lag saus

Surr løk, hvitløk og chili i litt olivenolje til løken er blank. Tilsett paprika og spinat, la blandingen koke på lav varme til spinaten har sunket sammen. Tilsett søet fra blåskjellkasserollen, 1 dl, sammen med 2 dl matfløte. La sausen småkoke på svak varme i noen minutter, slik at sausen tykner litt. Smak til med salt og pepper.


3. Kok pastaen og server

Vi brukte tørket pasta, men bruk gjerne fersk pasta. Kok opp som anvist på pakningen.


Server pastaen med sausen ved siden av. Vi serverer som regel blåskjellene i en seperat bolle, men det går fint ann å blande blåskjellene inn i sausen. Det resterende søet fra blåskjellkasserollen må ikke helles i sausen, da dette er veldig salt.



OPPSKRIFTER

LA DEG INSPIRERE OG PRØV EN AV VÅRE OPPSKRIFTER 

Gjennom våre 18 år med blåskjelldyrking har vår anvendelse av skjellene fått blomstret. Ved å ekperimentere med ulike smaker har vi etter hvert funnet ut hvilke tilberedingsmetoder som egner seg aller best. Nå kan vi trygt si at vi har opparbeidet oss et idiotiskkert oppskriftsarkiv med diverse retter. Nå vil vi at også dere skal kunne få glede av oppskriftene våre!

Eliassen skjell og sjøhus

Kontakt

Eliassen Sand Gruppen

Org.nr.: 925 208 817

Sandveien 54

8360 Bøstad

info@skjellogsjohus.no


Virksomhet

Eliassen skjell og sjøhus tilbyr korttidsutleie av sjøhus og salg av blåskjell.